Dodik i njegove korisne budale

Milorad Dodik je populist i provokator. To bi dosad trebali znati svi u BiH. Vjerojatno je dovoljno inteligentan da ne uradi nešto ozbiljno protiv države od koje sjajno živi. S druge strane, dovoljno je bahat da nastavi provocirati, kad treba i koliko god treba. Tako si održava i bilda popularnost kod svojih glasača. Pod uvjetom da mu pali.

Za svoje bedastoće Dodiku je prijeko potreban neko, po mogućnosti u Federaciji BiH, ko će se ‘uspraviti na stražnje noge’ i baš onako patriotski reagirati svaki put kad ovaj počne sa svojim provokacijama.

Primjera je doslovno bezbroj, a zadnji je tek jedan u nizu. Dodik je, naime, poručio da iduće godine želi vidjeti treći puk Oružanih snaga BiH u uniformama Republike Srpske. Željko Komšić smjesta je podnio tužbu Tužiteljstvu BiH. I sad čekamo razvoj situacije. A znamo da se 99.9% neće desiti baš ništa. Kao ni prije. Dodiku dobro dođe, a Komšića čini se više ni njegovi glasači ne uzimaju baš zaozbiljno. Jedini konkretan učinak mogao bi biti još veća lakrdija od Predsjedništva BiH. Što opet odgovara Dodiku.

Međunarodna zajednica također reagira na Dodika, ali po službenoj dužnosti. Podsjete na Ustav BiH i zaborave na sve nakon dan-dva. To je svakako bolji pristup, iako nervira nabrijane patriote u Federaciji, koji će možda iz inata opet glasati za Komšića. I tako unedogled.

Bivši predsjednik RS-a i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH je nažalost odličan u ovoj igri. Igra je već godinama i samo mu treba korisna budala s druge strane. Koja, doduše, ne mora uvijek biti budala tog tipa, nego tek igra istu igru radi svojih interesa.

Dodik je još 2006. imao Harisa Silajdžića s kojim je razmjenjivao domoljubne nježnosti. Onda mu se ukazao Zlatko Lagumdžija, arogantni grobar socijaldemokracije. Već neko vrijeme, Komšić je dežurna budala.

I što se desilo? Dodik je pomeo Silajdžića i Lagumdžiju, obrisao pod s njima bez da se pošteno umorio. A u odnosu na Komšića, ova dva političara su u svakom pogledu superiorni.

Kako je moguće, nakon tolikih godina, ne uvidjeti da nasjedanjem na provokacije samo pomažeš Dodiku? To je toliko očigledno, jednako kao i notorna činjenica da glasanjem za Komšića pomažete HDZ-u da se učvrsti kod svojih glasača. Ako pak takvo što ne vidiš, ili si dobro paranoičan ili dobro ograničen. Ili oboje.

U međuvremenu, mlađi i obrazovaniji svijet (i ne samo oni) polako diže ruke i odlazi iz BiH, kako iz Federacije tako i iz RS-a. Ovdje nije lako živjeti, a likovi poput Dodika i Komšića sigurno ne pomažu. Povrh svega drugog, valja ih gledati i slušati njihove isprazne gluposti.

DD

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s