Radi li Zoran Milanović dovoljno za pobjedu?

Čak i sa svojim nedostacima, Zoran Milanović je kao osoba i kao političar puno bolji izbor za predsjednika Hrvatske od svojih glavnih rivala, Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore. Milanović je svakako i intelektualno superiorniji u odnosu na spomenuti dvojac.

Znači li to da mu je pobjeda sigurna? Naravno da ne.

Hrvatskoj trebaju promjene. Bivši premijer jedan je od rijetkih koji otvoreno i efektno govori o HDZ-u ono što mnogi misle. Jedna od zadnjih izjava mu je da je ta stranka kartel koji već 30 godina mrcvari Hrvatsku. Prije toga, žestoko je napao i očitao lekciju Kolindi Grabar Kitarović zbog dešavanja u Vukovaru i podrške gradonačelniku Penavi. Ako pobijedi, Milanović će definitivno biti predsjednik s karakterom.

Međutim, doima se – možda pogrešno – da on baš i ne radi previše na kampanji. Aktivan je na svojoj Facebook stranici, ima ga u medijima, ali možda bi trebao više. Sam Milanović ima odgovor. U razgovoru za Jutarnji list rekao je:

„Da sam krenuo drukčije rekli bi da sam agresivan i nasilan. Jako dobro znam što bih radio, o tome ću govoriti tijekom kampanje, ljudima je to jasno. Problem je u tome da im se ne dosadi prerano. Tek je počelo, zadnjih par mjeseci bit će dinamični, žestoki, poslovično teški, katkad i konfliktni“.

Može biti da ova strategija upali. Moguće je i da Milanović čeka i koristi gafove svog glavnog rivala, Grabar Kitarović. Njih neće faliti. Predsjednica je izazvala svojevrsni skandal na proslavi Oluje, kada je izgledalo je da je bila malo nestabilna na nogama. Dala je i sramotan intervju za ekstremistički Hrvatski tjednik, u kojem između ostalih nebuloza skoro da brani Pavelića. Pokazala je primjerom da se uvijek može još niže pasti. Vidjet ćemo koliko će to utjecati na njenu popularnost.

Moguće je i da Milanović čeka da se Škoro i Grabar Kitarović posvađaju oko glasova desnice i umanje si šanse. Škoro je već, s pravom, napao Grabar Kitarović zbog politiziranja obljetnice Oluje, koju je iskoristila da bi najavila kandidaturu za novi mandat. Već poslovično prizemno i patetično.

Miroslav Škoro je jeftini populist, o čemu je već pisano. Međutim, on može značajno utjecati na izbore ako uzme dio glasova Grabar Kitarović. Njih dvoje u principu se bore za iste glasače i mogli bi si zakomplicirati stvari.

Možda i najveći izazov za Zorana Milanovića bit će da motivira i pridobije anti-HDZ glasače. To sigurno neće biti lako, ali odlična analiza u Telegramu ispravno sugerira da on naprosto mora „okupiti sve one birače koji nisu zadovoljni s HDZ-om, a koji ne pripadaju ekstremnoj desnici“. Bez toga je put do Pantovčaka skoro pa nemoguć.

Milanović vjerojatno ide u drugi krug, a onda slijedi prava bitka. Pomoglo bi da nakon potvrđenog drugog kruga krene dosta energičnije. Treba obići doslovno cijelu Hrvatsku i animirati lijeve glasače da opet i u još većem broju izađu na izbore. Treba uvjeriti neodlučne da je on u danoj situaciji bolji izbor u odnosu na ostale takmace. Također, Milanović treba kontrolirati svoj nagli karakter i dati si najveću moguću šansu. U drugome krugu svaki glas bit će važan.

Ako Zoran Milanović pobijedi, Hrvatska ima šansu postati bolja, tolerantnija i, kako on voli reći, jedna „posve normalna zemlja“.

Za Hrvatsku pa i za cijeli region, bilo bi dobro da uspije u toj namjeri.

DD

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s