Zašto se Kolinda GK boji debatirati s Milanovićem?

Predizborne debate su najnormalnija stvar u demokraciji. One su prilika da kandidati predstave svoj program, ideje i da pridobiju publiku. Osim toga, za vrijeme rasprave vješt voditelj znat će iz svojih gostiju izvući više nego što su htjeli reći ili pokazati. Uglavnom, debate su potrebne.

Zoran Milanović je na svojoj Facebook stranici pozvao Kolindu Grabar Kitarović na sučeljavanje. Smatra da je to važno učiniti sada, na vrijeme i poručio joj: „Umjesto pjevanja, skrivanja iza stranačkih skuta i bježanja od medija i javnosti, neka pokaže odgovornost i sučelimo se pred svim ljudima u Hrvatskoj. To je demokratski standard društva kojem želimo pripadati“.

Aktualna predsjednica odgovorila je, preko svog ureda, da je Milanović „običan građanin“ jer nema 10.000 potpisa za svoju kandidaturu, da nema svoj program i da ona nema namjeru debatirati dok se to ne promijeni.

Na stranu koliko je Zoran Milanović kao bivši premijer običan građanin, ostaje dojam da se Kolinda Grabar Kitarović skriva iza tehnikalija. Sumnja li itko da Milanović neće skupiti te potpise? Možda je u pitanju (legitimno) odgađanje da bi se bolje pripremila? Zašto ne pristati na nešto što je standard u demokratskim društvima?

Jedini zasad logičan odgovor je da debatu izbjegava jer zna da je u svakom ozbiljnom, državničkom pitanju i poslu potkapacitirana i da nema nikakve šanse s Milanovićem. Kolinda Grabar Kitarović može ponuditi samo populističke floskule, nacionalizam i estradne ispraznosti. Može nastaviti sramotiti sebe i funkciju koju obnaša.

Zbog toga je važno da do sučeljavanja dođe. Građani trebaju znati tko ih predstavlja, ako ništa drugo da poslije ne mogu reći da nisu znali za koga su glasali.

DD

Foto: FaH

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s