Građani Sarajeva ne smiju zaboraviti smjenu ove vlade

Promjene nabolje dragocjena su rijetkost u bosanskohercegovačkoj politici. Donedavna kantonalna vlada u Sarajevu jedna je od tih pozitivnih anomalija. Bila je trn u oku Bakiru Izetbegoviću i njegovim patriotskim privjescima. Zajedničkim naporima uspjeli su je srušiti i isporučiti Kanton SDA mešetarima.

Novi-stari kantonalni vladari već obećavaju mnogo toga ključnog i konkretnog za kronične probleme Sarajeva: borbu za državu, ulazak u NATO (jednoga lijepog dana) i, naravno, nove uhljebe. Narod zna da su ulazak u NATO i uhljebljivanje podobnih biti ili ne biti za Kanton Sarajevo. SDA, SBB i DF dosljedno i principijelno podcjenjuju inteligenciju građana. Hoće li im građani Sarajeva oprostiti ovu novu lakrdiju?

Važno je ovdje primijetiti par stvari. Kantonalna vlada gospodina Forte funkcionirala je bez klasičnih etnonacionalnih stranaka, što samo po sebi ima jaku političku i simboličku važnost. Takvo što bilo bi bitno čak i da su radili sve isto kao i njihovi prethodnici. No to nikako nije slučaj – ova kantonalna vlada radila je konkretne stvari i to je druga stvar koju vrijedi spomenuti i upamtiti. Imali su npr. mjere za alarmantno zagađeni zrak u Sarajevu tijekom zimskog perioda. Krenuli su u obnavljanje voznog parka u javnome prijevozu. To su dva goruća problema od kojih se nije bježalo.

Oni koji su srušili ovu vladu na svakim novim izborima morat će pred građane. SDA ima stabilno biračko tijelo, ali možda su se ovaj put precijenili.

Fahrudin Radončić inteligentan je i proračunat. Vratio se na mjesto državnog ministra sigurnosti gdje je, treba priznati, radio i neke dobre stvari. Hoće li se rušenje kantonalne vlade dugoročno isplatiti njemu i njegovom SBB-u? Sve su prilike da neće. Razložno je pretpostaviti da će SBB imati dramatično slabiji izborni rezultat već na prvim sljedećim izborima.

Šta još reći o dežurnom ‘patrioti’ Željku Komšiću i njegovom uhljebljivačkom pogonu zvanom DF? Najbolje ništa, osim da je sada posve izvjesno da puno više građana gospodina Komšića vidi u pravome svjetlu, kao političkog klauna. Nije isključeno da DF na idućim lokalnim izborima doživi potpuni izborni debakl i u konačnici nestane s političke scene.

Kako dalje, pitanje je od velike je važnosti za građane Kantona Sarajevo. Bilo bi dobro, iako je u to teško povjerovati, da nova vlada nastavi s mjerama koje su započeli Edin Forto i njegov tim. Isprazne floskule i prebacivanje odgovornosti više ne bi smjeli prolaziti kao strategija vladanja.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova politička igra odraziti na raspoloženje birača. Jesu li prepoznali pozitivne promjene u Kantonu i hoće li to nagraditi na izborima?

Građani ne bi trebali zaboraviti ili oprostiti smjenu ove kantonalne vlade. Ako im je stalo do konkretnih promjena nabolje te do zdrave i demokratske konkurencije, to mogu pokazati već ove godine na lokalnim izborima.

DD

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s