Optuživanje Sorosa da plaća rušenje političara uobičajena je dezinformacija kojom se sada služe i Bandićevi suradnici

Naslovnicu i veliku temu današnjeg tiskanog izdanja 24 sata dobio je gradonačelnik Milan Bandić koji evidentno iz dana u dan gubi potporu političkih igrača, ali i građana.

Najbolja potvrda otpora građana prema njegovim politikama i (ne)činjenju bio je masovni prosvjed koji se prošlog vikenda održao u Zagrebu, a kojem je, prema procjenama novinara prisustvovalo najmanje 10 tisuća ljudi dok organizatori smatraju da ih je bilo i više od 20 tisuća.

„Miki kaže da se boji“ nadnaslov je ispod kojeg piše „Uvjeren je da su se urotili protiv njega. Osjeća se izdano i vjeruje samo sebi. Iako to ne želi priznati, strah ga je novog uhićenja…“, dok se kao središnji naslov koči: „Soros plaća da me unište“.

Te su riječi naslova izvučene iz razgovora s neimenovanim „sugovornikom iz gradonačelnikova okruženja“, a koji je izjavio: „Ovaj prosvjed je isfinancirao Soros, on financira i Daria Juričana, nije to teško provjeriti“.

Prosvjed je koštao 20 tisuća kuna

Darija Juričana nismo uspjeli naći ni na kakvom popisu Sorosovog Otvorenog društva, a on sam za Faktograf nije želio komentirati ni riječi „osobe iz Bandićevog okruženja“ koja tvrdi da ga financira Soros, niti neke druge tvrdnje koje su se pojavile u medijskom prostoru, a koje spominju navodne silne novce koje su Juričanu uplaćene kako bi on njima rušio gradonačelnika Zagreba.

Gordana Orsag Pasanec, članica Udruge građana Siget i organizatorica  inicijative Zagreb te zove nakon objave današnje naslovnice 24 sata napisala je na svom Facebook profilu:

„Troškovi prošlog prosvjeda iznosili su skoro 20 000 kuna. Građani su svojim uplatama omogućili polovicu troškova, a ostali iznos je platila udruga Pravo na grad“.

Prošlotjedni prosvjed, kao i prijašnjih nekoliko koji su mu prethodili, organiziraju zajedno spomenuta udruga, Pravo na grad, Zelena akcija, Udruga Resnik i braniteljska udruga Vidra, a prema riječima organizatora sve je krenulo na Facebooku, otvaranjem stranice „Zagreb te zove“.

Kako je krajem siječnja ustvrdila za Jutarnji list, prvi prosvjed je platila sama Pasanec od sredstava svoje božičnice, za drugi su građani skupili 2000 kuna, a ovaj treći, masovni, po njenim je riječima koštao deset puta više.

Otvoreno društvo financira Pravo na grad, ali ne za rušenje Bandića

Udruga Pravo na grad postoji već gotovo deset godina, a u fokusu joj je borba protiv privatizacije i prekomjerne ekonomske eksploatacije javnih i zajedničkih dobara te prostora, s posebnim naglaskom na pitanja sudjelovanja građana i organiziranog civilnog društva u upravljanju javnim dobrima.

Udruga je izrasla iz višegodišnje kampanje i inicijative pokrenute od strane organizacija nezavisne kulture i mladih koje su zajednički sa Zelenom akcijom započele s javnim djelovanjem protiv devastacije javnog prostora u Zagrebu, što je u početku bilo vezano za borbu za Cvjetni trg i Varšavsku ulicu.

Udruga Pravo na grad dobila jest 2018. godine dobila financiranje projekta od strane Otvorenog društva u visini od 80.000 dolara i u trajanju od 30 mjeseci. Kako za Faktograf pojašnjavaju iz udruge Pravo na grad, taj se grant odnosi na ostvarivanje prava građana na stanovanje i prava na vodu.

U udruzi tvrde kako je 10 tisuća kuna koje su dali za prosvjed proslijeđeno iz rezervi koje se stvorene iz drugih donacija, a ne iz tog konkretnog projekta koji financira Zaklada otvoreno društvo.

Prozivanje Georgea Sorosa za financiranje prosvjeda, odnosno rušenje političara uobičajena je dezinformacija koja se koristi još od devedesetih godina prošlog stoljeća kako u Europi, tako i šire, a političari se njome služe obično kao zadnjom linijom obrane od nezadovoljnih građana. Zagrepčani su Bandiću, podsjetimo, poručili kako im je dosta njegovog upravljanja gradom – od klijentelizma i GUP-a do nesređivanja problema s otpadom.


S.D., Faktograf

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s