Zašto je Aleksej Navaljni drukčiji i opasniji od ostatka opozicije u Rusiji

Aleksej Navaljni je najpoznatiji ruski opozicionar i najveći protivnik predsjednika Vladimira Putina i političke elite u Rusiji. To je opasan posao, što potvrđuje i nedavni incident. Navaljni je, po svemu sudeći, otrovan u gradu Tomsku u Sibiru, dok je čekao let za Moskvu. Nakon bizarnog odlaganja, evakuiran je u bolnicu u Berlin i prognoze su neizvjesne. Zvanična Moskva odbacila je bilo kakvu povezanost s trovanjem, ali ovo nije prvi put da je stradao opozicijski političar u Rusiji.

Aleksej Navaljni je mnogo toga odjednom: odvjetnik, političar, istraživački novinar, bloger, Youtube zvijezda itd. To je možda dobro, a možda bi bilo bolje i djelotvornije posvetiti se jednoj stvari. U svakom slučaju, režim ga smatra opasnim.

Kako piše Ben Noble sa sveučilišta UCL, Navaljni je karizmatičan i s 44 godine mnogo mlađi od vođa zvanične opozicije u ruskoj Dumi: Sergej Mironov ima 67, Genadij Zjuganov 76, Vladimir Žirinovski 74 godine. Osim toga, ovi lideri i nisu prava opozicija, jer osim par kritika režimu, uvijek podržavaju glavne odluke Kremlja.

Ruske vlasti prepoznale su Navaljnijev potencijal i pokušale ga spriječiti u radu. Navaljni se 2013. natjecao za gradonačelnika Moskve i zvanično osvojio 27% glasova. On i njegove pristaše smatrali su da je podrška bila mnogo veća i da su izbori lažirani. Prije dvije godine Navaljnom je bilo zabranjeno sudjelovati na predsjedničkim izborima, što neki također smatraju da je politički motivirano.

Osim što je političar, Aleksej Navaljni je i aktivist. Osnovao je anti-korupcijsku fondaciju koja je devet godina razotkrivala brojne afere. Fondacija je nedavno zatvorena, zbog pritiska iz svijeta biznisa koji je blizak s režimom.

Možda najopasnije za njega, Navaljni je pokušao organizirati i okrupniti rusku opoziciju. Otpor Putinovom režimu postoji oduvijek, ali u malim grupama i pokretima, bez koordinacije, što naravno odgovara režimu. Navaljni je između ostalog pokrenuo stranicu za ‘pametno glasanje’, gdje građani u svome izbornom distriktu mogu dobiti preporuke i imena kandidata koji nisu povezani s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija. Ideja je navodno već imala određene rezultate u Moskvi, a izgledno je da bi vremenom zaživjela i u ostatku zemlje.

Zbog svega navedenog, Navaljni je, sada i dugoročno, daleko najopasniji protivnik režimu Vladimira Putina. Nedavno trovanje nije prvi napad na njega, bila su još najmanje dva, 2017. i 2019. godine. Premda nije sigurno da je Putin osobno naredio napade, nema sumnje da režimu pogoduje strah, pogotovo među potencijalnim budućim opozicionarima, koji će ovakav incident nesumnjivo izazvati.

Aleksej Navaljni zasada je jedini koji se otvoreno – barem djelomično učinkovito i na više frontova – bori protiv Vladimira Putina unutar Rusije. Zbog toga je stalna meta režima.

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s