Je li Naša stranka odustala od Bosne i Hercegovine?

Na Dan državnosti BiH, stranke privržene ideji državnosti i vrijednostima ZAVNOBiH-a tradicionalno odaju počast ispred Vječne vatre u Sarajevu. Tako je bilo i ove godine. Doduše, uvijek kad se obilježava neki veliki datum, pa tako i ovaj, u prvim redovima se nađe veliki broj onih koji su negacija svega što ZAVNOBiH predstavlja; ogroman broj onih zbog kojih je Bosna i Hercegovina neuspješna država i duboko podijeljeno društvo.

Na obilježavanju Dana državnosti ispred Vječne vatre bili su i predstavnici liberalne Naše stranke, Predrag Kojović i Sabina Ćudić. Osim na toj lokaciji, Ćudić i Kojović otišli su odati počast i na mezar Alije Izetbegovića. To je, naravno, njihovo puno pravo kao slobodnih građana i političara. Međutim, sa stanovišta BiH kao komplicirane, ratom traumatizirane i podijeljene zemlje, teško da su mogli uraditi nešto gore.

Ako nije bilo nesporazuma u startu, Naša stranka nije nacionalna stranka i pretendira na glasove svih građana Bosne i Hercegovine, dakle Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih. Na europskoj razini, stranka je priklonjena liberalnom pokretu Renew Europe.

Koliko god imali simpatija prema nemogućem položaju u kojem se gospodin Izetbegović našao u ratu (kao izabrani lider naroda koji je bio glavna meta Miloševića i Karadžića, uz to živeći pod strašnom opsadom u Sarajevu), on nikada nije bio bosanskohercegovački lider, niti je prihvaćen kao takav. Gospodin Izetbegović uvijek je bio bošnjački političar i lider.

Bilo bi zanimljivo saznati i kakve veze ima Alija Izetbegović sa ZAVNOBiH-om. To su potpuno, ali baš potpuno suprotne vizije i politike. ZAVNOBiH je djelo jugoslovenskih komunista i projekt svih građana BiH, a gospodin Izetbegović je bio lider SDA, najveće bošnjačke stranke u BiH.

Priklanjanjem na jednu stranu, Naša stranka odustaje od glasova ogromne većine Hrvata i Srba, liberalnijeg dijela Bošnjaka, te svih građana koji su protiv etnopolitičkog svrstavanja. Teško je povjerovati da inteligentne osobe poput gospođe Ćudić i gospodina Kojovića to ne razumiju.

Ako je to izabrani politički put, Naša stranka je odustala od ideje natjecanja za glasove u cijeloj Bosni i Hercegovini. To je također njihovo puno pravo, ali je šteta. Ovako, najviše što mogu biti je inteligentnija i pristojnija verzija Željka Komšića i njegovog DF-a.

Kratkoročno, stranka može dobiti glasove ‘patriota’ razočaranih u DF, ali izgubit će, zasluženo, potencijalne progresivne glasače širom BiH. Naša stranka koja odaje počast jednom od nacionalnih lidera u BiH ni pod razno ne može računati na glasove u cijeloj zemlji, niti može predstavljati građanski koncept ili multietničku BiH. Usput, bilo bi zanimljivo znati šta o ovome misli ugledni intelektualac i član Naše stranke, Tarik Haverić.

Nažalost, čini se da treba još čekati na istinski bosanskohercegovačku političku opciju.

digitalnademokracija.com

Izvor fotografija: društvene mreže Naše stranke

2 misli o “Je li Naša stranka odustala od Bosne i Hercegovine?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s