Raskol na Zapadu – 10. dio

Izvod iz 9. dijela, updated: (…) Sudeći po neumoljivim tzv. daily jump brojkama iz sata u sat, nakon startera Kine, potom Italije, Spanije i Francuske, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD su sada u prvom ešalonu pandemije COVID-19 (C19). Ne zna se dokle će ovaj crni, biblijski crescendo pandemije COVID-19 potrajati – prije nego se uspori i stavi pod kontrolu. Zato budimo pametni i ostanimo kod kuće, makar bili zazidani doma do daljnjeg – samo ne predugo, por favor!

21. SAD na pragu drugog građanskog rata

Potaknut svježim pokazateljima ponovnog pada popularnosti, uglavnom zbog zakašnjelog reagovanja na pošast koronavirusa, nekrunisani car Twittera krenuo je naprasno sa novom serijom opakih poruka. Dan nakon što je galantno  ‘prepustio’ svakoj saveznoj državi samostalnu demokratsku odluku o (ne)obustavi mjera izolacije, sada šalje ohrabrenja protestima avangarde oslobodioca jedne za drugom – Michigen, Minesota, Virginia…

Amerikom opet odzvanja onaj zloguki eho iz 2016. kada je kao republikanski kandidat pozvao die-hard pristaše da – u slučaju pobjede Hillary Clinton na izborima –  jedino što mogu učiniti jeste da se posluže pravima koje im garantuje Drugi amandman američkog Ustava. U prevodu, 45. predsjednik SAD sada stvarno poziva falange svojih vjernika na oružanu pobunu.

Završimo ovo #21 poglavlje Raskola Trumpovom hazarderskom poštapalicom: *Let us see what happens next. Potom, kad nas u izolaciji ionako ne vide ni vjernici niti nevjernici, skrušeno se pomolimo Gospodaru svih svijetova da Ameriku sa ostatkom ove bolesne planete zaštiti od **pustih vapaja agnostika, svekolikih pošasti i sačuva. Za našu, i djecu naše djece etc. Neoročeno.

22. Eureka, usvojen je Maršalov Plan II – made in Europe

Lavovski dio slave za ultra-urgent tajming historijske odluke Parlamenta Europske unije (EUP) o usvajanju anti-kijametskog, tzv. Maršalovog plana za Europu, pripada jednom od najagilnijih članova tog visokog  tijela Guy Verhofstadtu, bivšem premijeru Belgije. Nesporno. Vjerujte potpisniku ovih redova koji je hodao i radio tamo u vrijeme kada su Hrvatska i BiH bile regionalne vedete na tzv. europskom putu.

Taj neprskani liberal i punokrvni pro-europljanin je zapravo reinkarnacija viteza Lancelota, teleportiranog za okrugli stol u Bruxellesu. Isti je inače ikona flamanskih, belgijskih i europskih liberala, koordinator u EU za Brexit itd.

Vidjeli smo prije neki dan livestreem slike i tona sa plenuma EUP kada je bez pardona prozvao predsjednicu Komisije EU, gospođu Ursulu von der Leyen i pitao istu ‘šta i koga čeka’ da predloži rescue package (paket spasa). Podsjetio  je da ovaj, prošle godine izabrani EUP ima nedodirljivo Pravo na Inicijativu. Koje je prva žena na kormilu EU snažno podcrtala u svom inauguralnom govoru tada i tada (o čemu smo ovdje elaborirali u ranijim prigodama). Sutradan, 17. aprila/travnja 2020. pala je prevažna odluka.

Dakle, na europskom ‘okruglom stolu’ je osvanuo Maršal Plan II made in EU u visini cca 1 trilion eura, za borbu protiv pandemije, oporavak i novi zamah. Nije loše za početak, jer EU nije država, nego zajednica neovisnih država koja neuporedivo teže porađa slične odluke vizavi konkurencije na svjetskoj pozornici. Naročito u ovom, tu i tamo manje ili više sličnom planetarnom belaju. Neviđenom u moderno mirnodopsko doba. Pomenimo samo da su SAD, Kina i dr. već (ciljano) odobrili preko nekoliko puta veći domaći namjenski paket – prije nego se prebogati europski ‘rogovi u vreći’ dosjete i dogovore.

Inače, upućeni i dobronamjerni u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije kao i potvrđeni prijatelji vani, cijene da bi sada sve države Zapadnog Balkana (ZB) trebale skupa, konstruktivno nastupiti sa kvalitetnom reprezentacijom i  zahtjevom da se napravi poseban, EU (‘Maršalov’) plan za ovaj region. Jer, situacija je nikad ozbiljnija, sad je jedinstvena prilika da se napravi korak naprijed u razvoju. Ako to ne učine, ostaće pojedinačno i skupa u još dubljem bunaru.

Da ne bude zabune, u Bruxellesu i drugdje, slažu se da milostinja (sadaka) koju bi po običaju pojeli domaći (i strani) skakavci, nije opcija. Predugo su se igrali sa Balkanom, što im se vratilo svaki ubogi put.

Nedžad S. Hadžimusić


/* kockarskim riječnikom: vidićemo, šta bude biće’

/**inter nos, uskoro ide crtica o dotičnima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s