O mogućnosti nuklearnog rata: dijalog ili uništenje

Kada najviše rangirana osoba u britanskom obrambenom i sigurnosnom establišmentu upozori na povećan rizik od slučajnog nuklearnog rata, treba obratiti pozornost. Čak i danas, kada šefovi sigurnosnih službi javno komuniciraju češće nego ikada, još uvijek pomno važu svoje izjave. Stoga, kada savjetnik za nacionalnu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, Sir Stephen Lovegrove, u Washingtonu govori o prekidu komunikacije s Rusijom i Kinom, što je dovelo do povećanog rizika od “brze eskalacije u strateški sukob”, te riječi treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Povećana opasnost širom svijeta posve je očita. Ruska invazija na Ukrajinu, njezina uporaba hipersoničnog oružja Kinzhal i prijetnje daljnjom eskalacijom koja uključuje i nuklearni arsenal su najdestabilizirajući primjer agresije jedne države na drugu u modernoj Europi od 1945. U Aziji, sve ratoborniji stav Kine oko Tajvana i u Južnom kineskom moru, intenzivni kineski programi razvoja nuklearnih projektila, kao i prijezir spram sporazuma o kontroli naoružanja podigli su sigurnosne uloge mnogo više. Iran i Sjeverna Koreja, gdje se čini da Kim Jong-un priprema prvi nuklearni test u posljednjih pet godina, dodatno doprinose trenutnoj nestabilnosti.

Sir Stephen je upozorio da ovo što se događa nije povratak na nuklearne napetosti hladnog rata. U to vrijeme, ustvrdio je, NATO i Sovjetski Savez uglavnom su razumjeli vojne doktrine odvraćanja, obuzdavanja i izbjegavanja prve uporabe nuklearnog oružja. Danas to nije slučaj. Nuklearna doktrina je nerazumljivija, a možda i drugačija, u Moskvi i Pekingu, a kamoli u Pjongjangu. Stoga su uvjeti za nestabilnost veći, bilo zbog namjernog djelovanja ili zbog pogrešnih procjena. Iako Sir Stephen to nije rekao, ovakvo sigurnosno okruženje moglo bi dovesti do pogrešnog i sudbonosog odgovora Zapada, a ne samo čin agresije od strane jednog od zapadnih protivnika.

Vjera Zapada u poželjnost dijaloga s neprijateljski nastrojenim suparnicima znatno je narušena ruskom invazijom na Ukrajinu. Slična konfrontacija s Kinom oko Tajvana dodatno bi poljuljala povjerenje. Ali, Sir Stephen ima pravo kada kaže da sve strane moraju nastaviti tražiti načine za vođenje dijaloga. Nekakvi temelji bolji su od nikakvih. Samo iz tog razloga, korisno je što su Joe Biden i Xi Jinping u četvrtak održali svoj prvi razgovor nakon mnogo mjeseci. Očekivani početak konferencije za reviziju sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (u New Yorku sljedeći tjedan) potencijalno je još jedan događaj pogodan za izgradnju povjerenja u ključnome području. Unatoč svim očitim poteškoćama, kontrola naoružanja ostaje nezamjenjivo sredstvo za rješavanje trenutne nestabilnosti.

Ključnu ulogu na zapadu i dalje će imati Sjedinjene Države. Ali Britanija trenutno ne daje svoj doprinos. Ovaj je tjedan, međutim, odbor za obranu Commons-a (donjeg doma parlamenta, op. prev.) optužio vladu da je “arogantna i nespremna naučiti lekcije” svojih obrambenih pogrešaka, uključujući u Ukrajini, dok izvješće Instituta za vladu tvrdi da Ministarstvo vanjskih poslova nema dovoljno osoblja, da je moral nizak i da razina ekspertize o Rusiji i dalje opada. Washingtonski govor Sir Stephena Lovegrovea mogao bi poslužiti kao dobrodošlo strateškog razmišljanje u srcu britanske vlade. Ljudi koji više od svih trebaju shvatiti njegovu poruku su britanski ministri za koje on radi.

The Guardian

Ilustracija: Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s