Progresivni glasači trebaju odbaciti Zorana Milanovića, iz barem tri razloga

Zoran Milanović postao je otjelovljenje izreke Pazite što želite, moglo bi vam se i ostvariti. Na zadnjim predsjedničkim izborima doimao se kao sveukupno bolji kandidat od Kolinde Grabar Kitarović; elokventniji, brži i strastveniji. Sigurno je pobrao glasove i onih koji mu nisu osobito skloni, ali koji su glasali protiv HDZ-a. Danas se, sigurno je, mnogi kaju.

Gospodin Milanović gotovo svakodnevno daje izjave kojima na svoj osebujan način traži pozornost, analizira, provocira i podbada, a počesto i lupeta. To bi bilo iritantno da se radi o bilo kome, ali s obzirom da je riječ o predsjedniku države to je dodatno nepodobno, štetno i ružno. Osim što sebi ne čini uslugu, pogotovo dugoročno, Zoran Milanović srozava i ugled institucije čije je privremeno oličenje.

Bilo bi trošenje vremena nabrojati sve razloge zašto bi progresivni glasači trebali okrenuti leđa Milanoviću, ali treba navesti tri ponajvažnija, od kojih bi svaki trebao biti dovoljan sam po sebi.

Prvi razlog su izjave iz doba vrhunca pandemije koronavirusa. Kada dezinformacije imaju veći domet i utjecaj nego ikada, i kada nedužni ljudi umiru kao rezultat, imperativ je biti maksimalno oprezan i ukazivati na ono što govori znanost. Javna osoba koja izjavi “Ja sam se cijepio tri puta, možda zbog toga imam neke zdravstvene probleme” u ovakvome kontekstu zaslužuje prijezir. Kao i kada objasni da “života bez rizika nema”. A kada mjere zaštite – jake ali neophodne jer spašavaju ljudske živote – proglasi fašizmom, onda se definitvno treba zapitati s kim imate posla. Svaki teoretičar zavjere, a nije ih bio mali broj, imao je tih dana glasnogovornika u Zoranu Milanoviću.    

Drugi razlog zbog kojeg Milanovića progresivni glasači trebaju zaobići je Srebrenica. Za predsjednika susjedne države, šutnja i pijetet bile bi daleko najbolje opcije. Ovako, dobili smo izjave koje su u najmanju ruku zbunjujuće. Poređenje Srebrenice  s Jasenovcem ili Holokaustom općenito neprimjereno je i nepotrebno. Genocid u Srebrenici pravna je činjenica i tu bi trebala početi i završiti svaka ozbiljna priča. Jednako je zbunjujuće i to što je donedavno gospodin Milanović govorio sasvim suprotne stvari.       

Treći razlog za odbacivanje Milanovića su izjave u vezi Ukrajine. U trenutku kada je ta zemlja napadnuta od strane daleko većeg susjeda, dovoditi u pitanje njenu teritorijalnu cjelovitost je blago rečeno cinično. Gospodin Milanović trebao bi znati kakav je osjećaj biti napadnut premoćnom vojnom silom, i mogao bi barem tišinom izraziti solidarnost i moralnu podršku. Ovako, hrvatski predsjednik je zvijezda ruskih prorežimskih medija, i zapravo najbolji adut HDZ-a.

Nije pametno biti prognozer, ali treba vjerovati da će dobar dio glasača koji su zadnji put nasjeli idući put razmisliti i povjerenje ukazati osobi koja to zaslužuje.

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s