Kandidatski status je prilika – za nove populističke besmislice

Europska komisija je preporučila da Bosna i Hercegovina – napokon – dobije status zemlje kandidata. Ovo je rijetko dobra vijest, koja dolazi nakon što je nacionalističko-populističko bratstvo još jednom pobijedilo na općim izborima.  

Nije trebalo dugo čekati da krenu spinovanja. Milorad Dodik tvrdi da je “kandidatski status povezan s ukidanjem funkcije visokog predstavnika, koji je svakako nelegalan”. Željko Komšić smatra da će europski put biti usporen i ugrožen nedavnim odlukama Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Usput, zanimljivo je kako su srpski i bošnjački nacionalizam (kojeg je sastavni dio Željko Komšić, što je lijep bh. paradoks) gotovo istovjetno negativni spram Christiana Schmidta. Za sve koji stvarno žele bolju i funkcionalniju BiH, integriranu u međunarodne tokove, ovo bi trebao biti razlog za zabrinutost. Nema sumnje da će i hrvatski dio nacionalističko-populističkog bratstva prvom prilikom naći razlog za nezadovoljstvo, što trenutno nije slučaj.

Kandidatski status je važan makar bio samo simbolički korak, ali on donosi i veoma konkretne pozitivne pomake za građane BiH i za državu – između ostalog, veći pristup europskim fondovima. Također postoje i uvjeti koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na svome europskom putu.

To neće biti lako sa ovakvim političarima koji, s malim varijacijama, godinama ponavljaju iste populističke besmislice.

Treba vjerovati da će se pojaviti kakav-takav pritisak javnosti da se počne ozbiljnije raditi na pristupanju BiH europskim integracijama. Neodgovornost vladajućih politika i nacionalističko sluđivanje građana BiH već predugo traju.

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s